+420 283 933 452
Šipka POPTAT / KOUPIT

DŘEVĚNÉ FASÁDY REAL FACADE Z DŘEVINY ZÁPADNÍ ČERVENÝ CEDR

Latinský název: Western Red Cedar

Výskyt:
"Západní červený cedr", v přírodě známý také jako "strom života". Botanicky patří "Thuja plicata" k cypřišovitým (Cupressaceae). Oblast rozšíření západního červeného cedru je západní Severní Amerika od Aljašky po Kalifornii a směrem na východ po Montanu. Kmeny mohou vyrůst až do bezsukaté výšky 25 m. Stromy dosahují stáří až 1000 let. Dřevo západního červeného cedru je poměrně zimovzdorné.

Popis:
Barva: bělové dřevo je bělavé, běl 2 až 5 cm široká, jádrové dřevo je světle načervenale hnědé až červenohnědé, často proměnlivé. Hustota suchého dřeva se pohybuje podle jemnosti let/šířky letokruhů mezi 340 – 460 kg/m3. Po vysušení je toto dřevo středně tvarově stabilní, snadno a čistě se zpracovává, vykazuje rovnoměrně hladký povrch, lze dobře leštit a povrchově ošetřovat. Vlhkost dřeva při dodání je podle výrobního procesu ca. 18 – 20% pro podlahové dřevo do exteriéru a                   10 – 12%  pro dřevo obkladové. Cedrové dřevo bylo již ve starověku velmi ceněno. Obsahuje pryskyřici, která mu propůjčuje charakteristickou vůni. Obsažené látky mohou na čerstvých plochách řezu ronit a proto způsobit na zdivu zabarvení. Doporučujeme proto veškeré řezné hrany opatřit OSMO Voskem na řezné hrany č. 5735. U západního červeného cedru je obzvláště důležité používat u vnějších konstrukcí nekorodující připevňovací prostředky. Přirozené světlé zešednutí po téměř půlročním vystavení povětrnosti je normální a neovlivňuje ani kvalitu ani trvanlivost.

Barevné rozdíly mezi jednotlivými prkny jsou přirozené, některé rozdíly v barevnosti mohou být až silně markantní.

Hustota dřeva : ca. 340 – 460  kg/m3.
Uměle sušené na: 16-18%

Nátěr a barva
V případě použití západního červeného cedru v interiéru doporučujeme dřevo nejdříve opatřit nátěrem OSMO Ochrana dřeva 4006 a po té nanést 2 nátěry OSMO Dekoračního vosku transparentního bezbarvého č. 3101.  Pro použití v exteriéru v případě požadavku na bezbarvou úpravu dřeva použijte výrobek OSMO UV Ochranný olej bezbarvý Extra č. 420. V případě, že chcete dřevo chránit pigmenty a zároveň zachovat co nejvíce jeho přirozenost, použijte lehce pigmentovaný nátěr  OSMO UV Ochranný olej barevný  Extra č. 428 odstín cedr nebo evtl. v případě požadavku na barevné ztvárnění s vyšším stupněm pigmentace, ale stále se zachováním struktury a fládrování dřeva OSMO Ochrannou olejovou lazuru. ( 18 barevných odstínů). Veškeré aplikace provádějte dle technických listů k výrobkům OSMO.

Rozměry a zpracování:



Fasádní profily z Western Red Cedaru dodáváme v třídění Clear.

Závěr:
Jakýkoliv materiál z dřevěného masivu montovaný ve venkovních prostorách nezůstane klidný a bude neustále pracovat podle vlivu okolního prostředí.


Reference

ZÁZEMÍ FIRMY